دشمن شناسی شرعی (3)/ شناسائی اجمالی و روش برخورد با کفار پنهان داخلی یا منافقین و سکولارزده ها
درس های مقدماتی/ درس پنجم
دشمن شناسی شرعی (3)/ شناسائی اجمالی و روش برخورد با کفار پنهان داخلی یا منافقین و سکولارزده ها
(63- قسمت)
اگر دقت کنیم، روش برخورد و تعامل رسول الله صلی الله علیه وسلم با اهل قبله متفاوت با چیزی است که هم اکنون در میان بسیاری از گروهها، جماعتها و احزاب مسلمین می بینیم.داستان «حاطِب بن أبي بَلْتَعَة» نمونه ی کامل و مشروحی است.
برای مسلمین کاملاً واضح و روشن بود که مسأله ی موالات با کفار، بخصوص موالات با سکولاریستها و عدم برائت از سکولاریستها انسان را مستقیماً وارد دایره ی منافقین می کند؛ و قبلاًدر سوره های مختلف هشدار داده شده بودف و به مسلمانان آموزش داده شده بود، و مسلمانان آن را می دانستند چنین کاری آن ها را مستقیماً وارد دایره ی منافقین می کند، و حتی آن ها را از اسلام خارج می کند. به عنوان مثال می دانیم که الله تعالی می فرماید:
- لایَتَّخِذِ المُؤمِنونَ الكافِرینَ اَولِیاءَ مِن دونِ المُؤمِنِینَ ومَن یَفعَل ذلِكَ فَلَیسَ مِنَ اللهِ فی شىءٍ اِلاّاَن تَتَّقوا مِنهُم تُقةً ویُحَذِّرُكُمُ اللهُ نَفسَهُ واِلَی اللهِ المَصیر (آلعمران/28)،مؤمنان نباید مؤمنان را رها کنند و کافران را به جای ایشان به سرپرستی و به عنوان ولی بگیرند و هر که چنین کند رابطه ی او با خدا گسسته و پاره می شود. مگر آن که (ناچار شوید و (خویشتن را از (اذیّت و آزار) ایشان مصون دارید و (به خاطر حفظ جان خود تقیه کنید) و خداوند شما را از (نافرمانی) خود برحذر میدارد و بازگشت (همگان) به سوی او است .
- يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الْکافِرينَ أَوْلِياءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنينَ أَ تُريدُونَ أَنْ تَجْعَلُوا لِلَّهِ عَلَيْکُمْ سُلْطاناً مُبيناً (نساء/144)، ای کسانی که ایمان آوردهاید! کافران را به جای مؤمنان به سرپرستی نگیریدمگر میخواهید حجّت و برهان آشکاری علیه خود به دست خدا دهید (بر این که شما هم جزو منافقان هستید؟).
- و آیات دیگری که به روشنی مسأله ی ولاء و براء را توضیح میدهند.
حاطِب، یکی از همین مسلمانان بود که آگاهی های کافی به او داده شده بود و می دانست جزء چیزهای بالضروره ظاهر و روشن بود در آن زمان. حاطب،ظاهراً دچار جرمی شده بود که عمر بن خطاب به راحتی حکم منافق بودن او را صادر می کند، یعنی او را تکفیر نموده و حکم کافر بودنش راهم میدهد.
توضیح این مسأله این که،می دانیم براساس پیمان صلح حدیبیه بین سکولاریستهای قریش با حکومت اسلامی، قبیله ی سکولار«خزاعه» همسوگند و همپیمان مسلمانان می شوند، و قبیله ی سکولار«بنوبکر» که حریف و مقابل خزاعه بودند با سکولاریستهای قریش همپیمان شدند. صلح حدیبیه تا حدی موجب امنیت و آرامش شده بود، برای همین سکولاریستهای بنوبکر تصمیم به انتقام از سکولاریستهای خزاعه گرفتندو ناگهان بر خزاعه حمله کردند، و در این جنگسران سکولار قریش هم علناً از آن ها حمایت کردند.یعنی به شیوه ای پیمان صلح حدیبیه شکسته شد.
(ادامه دارد……)