دشمن شناسی شرعی (3)/ شناسائی اجمالی و روش برخورد با کفار پنهان داخلی یا منافقین و سکولارزده ها
درس های مقدماتی/ درس پنجم
دشمن شناسی شرعی (3)/ شناسائی اجمالی و روش برخورد با کفار پنهان داخلی یا منافقین و سکولارزده ها
(68- قسمت)
برای همین بود که بزرگان ما اسلوب حسن ظن و عذر آوردنبرای برادران و خواهران به ظاهر خطاکارشان را انتخاب می کردند و توجیهات شرعی برایشان می آوردند.این بزرگواران شعارشان این بود که، برای برادر دینیمان از یک تا هفتاد عذر ذکر می کنیم وسپس می گوییم: شاید عذر دیگری هم داشته باشد وما از آن بی خبر باشیم!.
هفتاد در ادبیات رایج عرب یعنی خیلی. یعنی تا می توانستیم برای خواهر و برادر دینیمان عذر می آوردیم و اگر عذرهایمان تمام میشد میگفتیم ممکن است عذر دیگری هم وجود داشته باشد و ما از آن عذر بی خبر باشیم.یعنی می دیدند که مسلمان دچار اشتباه و خطأ شده و دچار کار انحرافی شده است اما اینگونه با او برخورد می کنند. این عزیزان، اینگونه به صورت عملی نشان میدادند که حسن ظن نسبت به الله و مسلمین از بزرگترین شعبه های ایمان است ودر مقابل، سوءظن نسبت به الله و مسلمین از شعبه های ضعف ایمان می باشد.نگاه کنید، از شعبه های ضعف ایمان است.[1] مواردی که الان ذکر کردیم صرفاً جهت این است که ما یاد بگیریم با خواهران و برادران مسلمان خود که مرتکب یکی از جرم های منافقین و دارودسته ی منافقین شده اند اما در میان آن ها و در دارودسته ی آن ها نیستند چگونه برخورد کنیم.
- روش چهارم در چگونگی برخورد با دارودسته ی منافقین و سکولارزده ها، چون کافر و دشمن هستند باید از آن ها «حذر» شود.
حذر، روش چهارمی است که شریعت امر می کند. حذر یعنی؛ احتیاط کردن، محتاط بودن، مراقب و مواظب بودن، هوشیار بودن، حواس را جمع کردن، بیمناک بودن و پرهیز کردن: «وَإِذَا رَأَیْتَهُمْ تُعْجِبُکَ أَجْسَامُهُمْ وَإِن یَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ کَأَنَّهُمْ خُشُبٌ مُّسَنَّدَةٌ یَحْسَبُونَ کُلَّ صَیْحَةٍ عَلَیْهِمْ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى یُؤْفَکُونَ» (منافقون/4)، آنان دشمن اند، از این ها برحذر باش.
این منافقین و سکولارزده ها ترسوتر و بی عرضه تر از آن هستند که از آنان ترسید. بلکه، باید از آن ها حذر کرد. دقت کنید دوستان، در اینجا یک طرف پیامبر الله قرار دارد و به گواهی الله، حق با اوست؛ وطرف مقابلش هم باز به گواهی الله باطل و ناحق است، و حتی کافر داخلی است یا توسط کفار داخلی هدایت می شود. چنین جریانی است. اینگونه دارودسته ی کفار پنهان داخلی با رسول الله صلی الله علیه و سلم و حکومت قانون شریعت الله و حقی در افتاده که این حق کاملاً واضح و روشن است. یعنی این اشخاص با اجتهاد یا تأویل یا کشفیات عده ای درنیفتاده اند، بلکه با خدا و رسولش آشکارا درافتاده اند. این ها اینگونه آشکارا با الله و رسولش اعلان جنگ کرده اند، خداست که تشخیص داده این ها کافر و دشمن هستند و خیانت می کنند، نه تشخیص فلان مذهب و گروه علیه فلان مذهب، گروه و دسته ی دیگر.
البته از این طرف هم، الله تعالی به مسلمین یاری رسانده و در مسائلی مثل جهاد، پیوستن منافقین به صفوف مجاهدین و آلوده کردن صفوف آن ها را ناپسند دانسته که چنین چیزی انجام شود، و از لحاظ درونی با آن ها کاری کرده که نتوانند به صفوف مجاهدین بپیوندند: «وَلَوْ أَرَادُوا الْخُرُوجَ لَأَعَدُّوا لَهُ عُدَّةً وَلَكِنْ كَرِهَ اللَّهُ انْبِعَاثَهُمْ فَثَبَّطَهُمْ وَقِيلَ اقْعُدُوا مَعَ الْقَاعِدِينَ» (توبه/46)، اگر میخواستند (برای جهاد) بيرون روند، توشه و ساز و برگ آن را آماده میكردند آمادگی لازم را فراهم می کردند امّا، خدا بيرونشدن و حركتكردن آنان را نپسنديد و ايشان را از (اين كار) بازداشت و بديشان گفته شد با نشستگان بنشينيد.مثل پیرمردها، پیرزن ها، بیماران و امثالهم، کسانی که عذر دارند.
(ادامه دارد……..)
[1] از الله تعالی خواستاریم که ما را شاگردان و ادامه دهندگان مناسبی برای راه این معلمین عملگرا قرار دهد و عملاً شاگرد آن ها شویم، آمین.