درس های مقدماتی/ درس اول:  دین چیست؟ سکولاریست ها از ما چه دینی می خواهند؟

درس های مقدماتی/ درس اول:  دین چیست؟ سکولاریست ها از ما چه دینی می خواهند؟

(4-قسمت)

این دسته از اسم ها را می توانیم در جمله تشخیص دهیم که منظور کدام معنی آن ها است. مثلاً در جمله می توانیم بفهمیم منظور کدام شیراست. به عنوان مثال در ادبیات می خوانیم: «آن یکی شیر است اندر بادیه» که «بادیه» به دو معنای «صحرا» و «کاسه» است. حالا این شیری است که در کاسه نوشیده می شود؟ یا شیری درنده است در صحرا؟ در حالت نوشتاری یا کسی که این جمله را می خواند باز فهم این ها به جملات قبل و پس از آن بستگی دارد، و اگر توضیحی داده نشود نمی توان از این جملات، تنها یک معنی را برداشت کرد. پس، به نوعی پیچیدگی برخورد می کنیم اما با این وجود، این لغات معمولاً عمومی هستند و مختص یک علم یا فن خاصی نیستند و همه از آن ها استفاده می کنند. اما باز دیده می شود که اگر دقت نشود ممکن است انسان در فهم آن ها دچار اشتباه شود.

با این حال، عده ای از علمای سوء و عوام فریبان سکولار از جملات چند معنائی استفاده می کنند که به راحتی برای شنونده قابل فهم نیستند. این ها یک معنی را در نظر دارند، شنونده یک معنی دیگری را در نظر دارد که برای قرنها از عقاید و گذشتگانش به وی رسیده است؛ ولی برایش روشن نمی کنند؛ چرا؟ چون به ضررشان است، و هدف هم این است که شنونده را به عنوان یک ابزار برای اهدافی خاص وارد میدان کنند و خرجشان کنند.

در کنار این لغات عمومی، ما شاهد اصطلاحاتی هستیم که حالت تخصصی دارند. این اصطلاحات را یا الله به بندگانش ارائه داده یا ممکن است خود انسان ها متناسب با تخصصی که دارند تولید کرده باشند. این اصطلاحات تخصصی را معمولاً صنف مخصوصی از انسان ها از آن ها استفاده می کنند، مثلاً بعضی از اصطلاحات را صنف مسلمین استفاده می کنند، بعضی از اصطلاحات را سکولار سوسیالیست ها یا سکولار لیبرال ها و … استفاده می کنند، اما به تدریج در میان مردم مورد استفاده قرار گرفته و حالت عمومیت و فرهنگی به خود می گیرند، هر چند ممکن است همگی معنی دقیق آن را ندانند، یا فرهنگی برداشت خاصی از این اصطلاحات داشته باشد و فرهنگی دیگر برداشت دیگری. مثل:

– کلمه ی اسلام؛ که در لغت به معنای تسلیم و گردن نهادن، انقیاد، اطاعت از امر و نهی بدون هیچ گونه اعتراض است و در اصطلاح قرآن، در معنی عام آن به دین واحد تمام پیامبران در طول تاریخ گفته می شود و در معنی خاص آن بر شریعت پیامبر خاتم صلی الله علیه و سلم اطلاق می شود.

 -لغت سکولار، که از ریشه ی لاتینى (suecularis) و (sueeculum) به معنای روزگار یا دنیا ریشه می گیرد. اما، امروزه به صورت اصطلاحی درآمده است که به جاى «دنیوى» در مقابل «دین آسمانی» به کارمی رود و جایگزینی برای اصطلاح «مشرک» در ادبیات فقهی مسلمین شده است. به همین ترتیب ما کلمات دیگری را داریم که در فرهنگ های مختلف از همین اصطلاحات در معانی مختلفی استفاده می شود.

(ادامه دارد…..)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *