دشمن شناسی شرعی (1)/ کلیاتی در مورد آنالیز جامعه ی کفار
درسهای مقدماتی/ درس پنجم:
دشمن شناسی شرعی (1)/ کلیاتی در مورد آنالیز جامعه ی کفار
(2-قسمت)
در درس چهارم هم ضمن تأکید بر اینکه تنها دو دین وجود دارد؛ یا دین اسلام(با شریعت های مختلف آن) یا دین سکولاریسم(با صدها و بلکه هزاران مذهب مختلف آن)، با اشاره به آیاتی چون «وَلَقَد بَعَثنا في كُلِّ أُمَّةٍ رَسولًا أَنِ اعبُدُوا اللَّهَ وَاجتَنِبُوا الطّاغوتَ» (نحل/36)،به دو اصل مشترک و ثابت تمام پیامبران، در دعوت مردم به دین واحد، اشاره کردیم که هر کس تسلیم این دو اصل، از کانال پیامبر همان دوره می شده، دقت کنید هر کس تسلیم این دو اصل، از کانال آخرین پیامبر همان دوره می شده، در دایره ی دین اسلام قرار می گرفته که رسول الله صلی الله علیه وسلم با عبارت: يَا أَيُّهَا النَّاسُ، قُولُوا: لا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ تُفْلِحُوا به این مهم اشاره می کند. رسول الله صلی الله علیه وسلم اولین جمله ای که به مردم گفت همین بود. در این صورت اسلام، یعنی:
- لا اله= کفر به طاغوت
- الا الله = ایمان به الله و اینکه تمام امور عبادی خود را چون کار، زندگی، خانواده، حکومت، قانون و همه چیز خود را به الله می سپاری. به الله اعتماد می کنی، به او باور داری و همه ی امور زندگی ات را به الله می سپاری ، اشاره کردیم «قل إن صلاتی و نسکی و محیای و مماتی لله رب العالمین» حتی شیوه ی زندگی کردن خود را هم که به او سپردی روش مرگ خود را هم به او می سپاری، که اولین آن این بود که مسلمان بمیرید، همچنان که در آیات اولیه به آن اشاره کردیم. که مسلمان بمیریم و در روش مرگ هم مسلمان تعیین می کند که چگونه در راه الله باشد.
الله متعال برای کسانی که این دو اصل یعنی «لا اله» و«الا الله» را از کانال آخرین فرستاده قبول کردند اسم «مسلمان» را انتخاب کرده نه هیچ اسم دیگری را؛[1] و هرکسی تسلیم این دو اصل، از کانال آخرین پیامبر شده وارد دایره ی دین اسلام شده وبه او می گوییم «مسلمان»؛ و اینکه این شخص در قلبش چه می گذرد راست و دروغ قلبش به خدا و روزقیامت بر می گردد و در دنیا ما او را «مسلمان» می نامیم هر چند کافر پنهان داخلی یا منافق هم باشد در هر صورت ما او را در دنیا مسلمان می دانیم.
در این صورت، مسلمان هم کسی است که به صورت «کلی و اجمالی» به نفی طاغوتها و جاهلیت اقرار می کند و بعد به صورت «کلی و اجمالی» به قانون شریعت الله ایمان می آورد. حالا در این کفر به طاغوت به صدها طاغوت می توان اشاره کرد که باید انکار شوند و زیر پاگذاشته شوند، ودر مسأله ی ایمان به الله و رعایت قانون شریعت الله هم می توان به صدها و بلکه هزاران مورد اشاره کرد. یک مسلمان زمانی که تصمیم می گیرد از کانال علم، عقایدش را یاد بگیرد به صورت تدریجی به صدها مورد موجود در کفر به طاغوت، و مختص کردن عبادت برای الله آشنا می شود، و ممکن است کسانی دچار خطا و اشتباهات فاحش عقیدتی و حتی گناه هم شوند[2] اما همین ایمان قلبی و اقرار کلی و اعمالی که بر اساس دستور و قانون الله انجام می دهد او را وارد دایره ی اسلام می کند و گناه، مادام که آن را حلال نداند و در عین حال عذر شرعی قابل قبولی هم داشته باشد، همین عذرها مانع صدمه زدن گناه به ایمانش می شوند، یعنی این طرف گناه و آن طرف ایمان او قرار دارد و این وسط مانعی وجوددارد و اجازه نمی دهد که به این ایمان صدمه ای وارد شود مثل خانه که اجازه نمی دهد سرما و گرما وارد آن شود یا لباسی که می پوشیم مانعی بین بیرون و بدن می شود مثل جلیقه ی ضد گلوله می شود و چنین گناهانی مسلمان را از اسلام خارج نمی کند.
این مختصری بود از دروس گذشته که به درخواست دوستان سعی شده در این درسها و درسهای آینده، حتی الامکان از به کارگیری اصطلاحات فقهی و بازگوئی نظریات مختلف و گاه دست و پاگیر فقها، که ممکن است باعث سردرگمی عده ای از دوستان گردد، پرهیز شود. ما هم به صورت ساده و بدون به کارگیری این اصطلاحات از بازگویی آراء مختلف و دیدگاه های مختلف علمای گذشته پرهیز می کنیم و سعی می کنیم به صورت ساده و در حد فهم دوستان آن را ارائه دهیم إن شاءالله.
(ادامه دارد…..)
[1] به صورت موردی هم به این مهم اشاره کردیم
[2] همان اشتباهات فاحش عقیدتی که ما در همان درس به آن اشاره کردیم به آیات، احادیث و روایاتی که در این زمینه وجود داشت و برای نزدیک ترین افراد به پیامبران اتفاق افتاده بود