درسهای مقدماتی/ درس پنجم:

دشمن شناسی شرعی (1)/ کلیاتی در مورد آنالیز جامعه ی کفار

درسهای مقدماتی/ درس پنجم:

دشمن شناسی شرعی (1)/ کلیاتی در مورد آنالیز جامعه ی کفار

(3-قسمت)

خوب، الان می رسیم به درس امروز، تحت عنوان «دشمن شناسی شرعی». ابتدا الازمه آنالیز اولیه ای از کفار داشته باشیم که ممکن است نتوانیم طی یک جلسه آن را تمام کنیم و به جلسات بعدی هم کشیده شود.

 بر اساس روايت‌ بخاری‌ و امام احمد از ابو‌سعيدبن المُعَلّى ‌و روایت مسلم و نسائی از ابن عباس، اگر ما سوره ی فاتحه را به خاطر جامعیتی که در دین وعقیده ی مسلمین دارد«أُمُّ الْکِتَابِ» و بزرگترین سوره ی قرآن بدانیم که کل قرآن در این سوره خلاصه شده و کل قرآن راتفسیر سوره ی فاتحه بدانیم، در این سوره الله متعال پیروان دو دین اسلام و دین مشرکین یا همین سکولاریست ها رابه سه گروه تقسیم کرده است، که ما هر روز حداقل 17 بار به این حقیقت اشاره کرده و می گوییم: «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ. صِراطَ الَّذِینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَ لا الضَّالِّینَ».

دو دین کاملاً متضاد با سه دسته و گروه:

  1. آنان که در صراط مستقیم هستندو الله به آن ها نعمت داده، همچنان که می فرماید:«وَمَن یُطِعِ اللّهَ وَالرَّسُولَ فَأُوْلَـئِكَ مَعَ الَّذِینَ أَنْعَمَ اللّهُ عَلَیْهِم مِّنَ النَّبِیِّینَ وَالصِّدِّیقِینَ وَالشُّهَدَاء وَالصَّالِحِینَ وَحَسُنَ أُولَـئِكَ رَفِیقًا» (نساء/69)،آن هایی که الله به ایشان نعمت داده همراه كسانى هستند كه خدا به آنها نعمت بخشیده از پیامبران، صدّیقان، شهیدان وصالحین، و آنها نیكو رفیقانى هستند. این ها الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ هستند«أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ» گروهی که الله معرفی می کند که ما آن ها را مسلمان می دانیم   .
  2. آنان که الله از ایشان غضب گرفته است؛ َمغْضُوبِین.
  3. آنان که سرگردان هستند؛ ضَّالِّینَ.

این سه گروه «أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ»، «مَغْضُوبِین»، «ضَّالِّینَ» دقیقاًبه دنبال آن و در سوره ی بقره تفسیر بیشتری در این زمینه ارائه می شود و باز الله متعال این سه گروه را اینگونه معرفی می کند و به آن ها می گوید:

  1. مُفْلِحُونَ یا رستگاران، کسانی هستند که رستگار شدند. به عنوان قرینه ی پیروان الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ و «أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ»
  2. کفار به عنوان قرینه ی «مَغْضُوبِین» معرفی می کند.
  3. منافقین به عنوان قرینه ی «ضَّالِّینَ» معرفی می شوند.

یعنی توضیحی که الله در مورد این سه گروه می دهد:

  1. کسانی که در الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ هستند، تقواپیشه های رستگار هستند با این ویژگیها: ذَلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ* الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ* وَالَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنْزِلَ مِنْ قَبْلِكَ وَبِالْآخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَ* أُولَئِكَ عَلَى هُدًى مِنْ رَبِّهِمْ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ.

این کتاب، هیچ گمانی در آن نیست و راهنمای پرهیزگاران است .(پرهیزگاران را معرفی کند و مشخصه های آن ها را بیان می کند:) 1-آنان كه به غيب ايمان مى ‏آورند، 2-نماز را بر پای مى دارند 3-و از آنچه به ايشان روزى داده‏ ايم انفاق مى كنند.4- و آنان كه بدانچه به سوى تو فرود آمده و به آنچه پيش از تو فرود آمده و نازل شده است ايمان مى آورند 5- و آنان كه به آخرت هم يقين دارند. (این ویژگی ها را برای آن ها گفته و) آن ها برخوردار از هدايتى از سوى پروردگار خود هستند و آنان همان رستگارانند. این گروه اول بود که ما در سوره ی حمد به آنها «أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ» گفتیم و در این سوره ی بقره هم تحت عنوان «الْمُفْلِحُونَ» به آن ها اشاره شده است.

(ادامه دارد…..)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *