دشمن شناسی شرعی (2)/ احکام کلی مربوط به مشرکین(سکولاریستها)، اهل کتاب و شبه اهل کتاب
درس های مقدماتی/ درس پنجم
دشمن شناسی شرعی (2)/ احکام کلی مربوط به مشرکین(سکولاریستها)، اهل کتاب و شبه اهل کتاب
(17-قسمت)
قرآن کریم خطاب به اهل کتاب می فرماید: «قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّانَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَانُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَايَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ» (آل عمران/64)، بگو: ای اهل كتاب! بيایيد به سوی سخن دادگرانهای كه ميان ما و شما مشترك است (و همه آن را بر زبان میرانيم، بيایيد بدان عمل كنيم، و آن اين) كه جز خداوند يگانه را نپرستيم، و چيزی را شريك اوقرار ندهیم، و برخی از ما برخی ديگر را، به جای خداوند يگانه، به خدایی نپذيرد. پس هرگاه (از اين دعوت) سر بر تافتند و قبول نکردند، بگویيد: گواه باشيد كه ما مسلمان هستيم.
قرآن مطالبی درباره ی یهودیها و نصرانی هایی که در آن زمان بودند دارد که اگر آنها به خاتم انبیا ایمان بیاورند دارای دو اجر خواهند شد. عادی هم هست، باید هم دارای دو اجر باشند، برای این که آنها در ابتدا و در آن وقت، وظیفه و تکلیفشان همین بود؛ مثلاً به سیدنا عیسی (ع) ایمان آوردند چون ایمانشان ایمان صحیح بوده اجری داشتند، بعد که پیامبر خاتم صلی الله علیه و سلم ظهور می کند و به ایشان ایمان می آورند این ایمان دومشان برای آنها اجر ثانوی ایجاد می کند. قرآن می فرماید: «الَّذِینَ آتَیْنَاهُمُ الْکِتَابَ مِن قَبْلِهِ هُم بِهِ یُؤْمِنُونَ *وَإِذَا یُتْلَى عَلَیْهِمْ قَالُوا آمَنَّا بِهِ إِنَّهُ الْحَقُّ مِن رَّبِّنَا إِنَّا کُنَّا مِن قَبْلِهِ مُسْلِمِینَ*أُوْلَئِکَ یُؤْتَوْنَ أَجْرَهُم مَّرَّتَیْنِ بِمَا صَبَرُوا وَیَدْرَؤُونَ بِالْحَسَنَةِ السَّیِّئَةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنفِقُونَ» (قصص/52-53-54)، کسانی که پیش از نزول قرآن، برایشان کتاب فرستادیم به قرآن ایمان میآورند. هنگامی که (قرآن) بر آنان خوانده میشودمیگویند: بدان باور داریم، چرا که آن حق بوده و از سوی پروردگارمان نازل شده است. ما پیش از نزول قرآن هم مسلمان بودهایم.
آنان کسانی اند که دو بار اجر و پاداششان داده میشود، به سبب این که (در راه ایمان اذیّت و آزارها دیدهاند و) شکیبایی کردهاند، و بدیها را با نیکیها از میان برمیدارند و از آنچه بدیشان عطا کردهایم خرج میکنند و میبخشند.
بله، منشأ تمام شریعتهای آسمانی با وجود تحریفاتی که در باورها و کتاب هایشان رخ داده یکی است، آن هم خداست؛ و دینشان هم یکی، آن هم اسلام است؛ و اسم همه ی آن ها هم یکی بوده و آن هم مسلمان است.
اینها شریعتها و شاخه هایی از دین اسلام بوده اند که با ورود عقاید دین سکولاریسم دچار تحریف شده اند، اما ریشه ی آنها همان اسلام است، و پیامبر خاتم صلی الله علیه و سلم بدون اینکه به باطلی اقرار کند یا موافقت خود را با عقیده ی کافری اعلام نماید، باتأکید بر نقاط مشترک و یافتن راه حلی جهت مصالح خداپرستان، به دنبال راهی جهت همزیستی مسالمیت آمیز با اینها تحت حاکمیت اسلام می گردد.
در درس چهارم اشاره کردیم که «لا اله الا الله» یا همان کفر به طاغوت و ایمان به الله، لفظ و نقطه ی مشترک تمام مسلمین در کل تاریخ بشریت بوده که از کانال آخرین فرستاده به همراه شریعت خاص همان پیامبر روی آن صحبت شده و روشن و تجدید شده است. اهل کتاب در زمان پیامبر صلی الله علیه وسلم به این کلمه تلفظ می کردند، اما زیر بار آخرین شریعتی که این نقطه ی مشترک را روشن و تجدید می کرد نمی رفتند.
زمانی که پیامبر صلی الله علیه وسلم معاذ رضی الله عنه رابرای دعوت اهل کتاب به سوی یمن فرستاد به او گفت: که قبل از هر چیز آنها را به سوی شهادة «لا اله الا الله» دعوت کند؛ و بعد از آن در مورد شریعت جدید و احکام آن همچون: نماز، زکات، روزه ی ماه رمضان وغیره صحبت کند. یعنی به او می گوید اول «لا اله الا الله» را که نقطه ی مشترک همه است به آن ها بگوید که ما با هم مشترکیم و بعد محتوای داخل «لا اله الا الله» را که از طریق آخرین پیامبرش آمده آن ها را به ایشان بگوید مثل نماز، زکات، روزه و غیره. و الله متعال اهل کتاب را نیز بر اساس همین نقاط مشترک دعوت می کند و می فرماید: «قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَايَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ» (آل عمران/64).
(ادامه دارد…..)