درس های مقدماتی/ درس پنجم

دشمن شناسی شرعی (2)/ احکام کلی مربوط به مشرکین(سکولاریستها)، اهل کتاب و شبه اهل کتاب

درس های مقدماتی/ درس پنجم

دشمن شناسی شرعی (2)/ احکام کلی مربوط به مشرکین(سکولاریستها)، اهل کتاب و شبه اهل کتاب

(19-قسمت)

  • جامعه ی کفار شبه اهل کتاب

به دنبال این دسته از کفار ما به دسته ی سومی تحت عنوان کفار شبه اهل کتاب اشاره کردیم. در جهان، علاوه بر شریعت پیامبر خاتم صلی الله علیه وسلم، فقط دو شریعت آسمانى وجود دارند که به طور مسلم و به ‏اتفاق آراى علماى اسلامى، اهل کتاب اند: «یهود» و «نصارا‏». الله متعال به اهل ‏کتاب بودن پیروان این دو شریعت اشاره کرده، می فرماید: «أَنْ تَقُولُوا إِنَّمَا أُنْزِلَ الْكِتَابُ عَلَى طَائِفَتَيْنِ مِنْ قَبْلِنَا وَإِنْ كُنَّا عَنْ دِرَاسَتِهِمْ لَغَافِلِينَ‏» (انعام/156)، (آن را فرو فرستاده‌ايم) تا نگوئيد كتاب تنها بر دو گروه پيش از ما فرو فرستاده شده است، و از بحث و بررسی آنها بی خبر بوده‌ايم.

پس، درباره‌ی يهود و نصارا به روشنی از آيات بر‌می‌آيد كه دارای«كتاب»‌اند؛ چرا كه الله متعال كتاب هر كدام (تورات و انجيل) را نام می‌برد؛ ولی در مورد مجوس به صراحت نمی‌توان از آيات استفاده كرد كه دارای اهل كتاب بوده باشند‌؛ چون فقط يك‌بار در قرآن اين واژه به اجمال به كار رفته است؛ ولی همين قدر مشخص است كه در دسته ی «مشرکین و مؤمنین» نيستند؛ چرا كه مشركین را در آيه‌ی: «إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَادُوا وَ الصَّابِئِينَ وَالنَّصَارَى وَالْمَجُوسَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُوا إِنَّ اللَّهَ يَفْصِلُ بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ»(حج/17)، جدا آورده و«مجوس» در كنار يهود و نصارا مطرح شده و می توان عنوان «شبه اهل کتاب» را برای چنین مواردی به کار برد و احکام اهل کتاب را بر آنها اجرا کرد.  

«شبه اهل کتاب» کسانی هستند که در آسمانى بودن آن‏ها، بعثت پیامبرى الهی و ارسال کتابى آسمانی برای آن ها تردید وجود دارد، اما چون پیروان آن ها همان مسیر اهل کتاب را رفته اند، آن ها هم مشمول همان احکام اهل کتاب می شوند. یعنی مجوس یا «مگوش» یا«مگاو» یا «مگوسيا» یا «مُغ»، که همان مسیر اهل کتاب را رفته مشمول حکم اهل کتاب می شود و زرتشتی ها هم که شباهتهایی با مجوس دارند شبیه مجوس محسوب شده و مشمول احکام اهل کتاب شدند. مجوسی که خودش در پاره ای موارد شبه اهل کتاب به حساب آمده و هم اکنون پیروی از آن باقی نمانده است. اما رسول خاتم صلی الله علیه وسلم در مورد آن ها می فرماید:«سَنّوافی المجوس سُنَّةَ اَهلِ الكِتاب فی الجزیة»،[1] طبق روش اهل کتاب با مجوس در مسأله ی جزیه برخورد کنید .

عده ای از علما نیز، کسانی از نوادگان مرتدینی چون یزیدی ها، [2]اسماعیلی ها و غیره را که همان مسیر انحرافی اهل کتاب و شبه اهل کتاب را طی کرده و به بلای آنها گرفتار شده اندراجزو کفار شبه اهل کتاب به حساب آورده اند. 

در این صورت، غیر از مرتدین و مشرکین نجس و سکولاریستهای پلید، می توان همه ی فرق را مشمول قانون جزیه کرد، و با وجود برائت از شرکیات و کفریات آن ها، اما مشمول قوانین برائت و کناره گیری که مختص مشرکین است نمی شوند.

به نظر می ‏رسد حکمت اینکه اسلام میان مشرکین، اهل کتاب و شبه اهل کتاب در همزیستی تفاوت قائل شده این است که مشرک را تحمل نمی‏ کند؛ اما اهل کتاب و حتی مشابهین آن را تحمل‏ می‏ کند؛ مشرک را مجبور به ترک عقیده می‏ کند، ولی اهل کتاب و مشابهین آن را مجبور به‏ ترک عقیده نمی‏ کند، همین است که مشرکین و سکولاریستهای نجس به دلیل دورانداختن کامل قوانین واحکام شریعت الله و چسبیدن به قوانین و برنامه های دین سکولاریسم، باب نجات را برای ابد به روی خود بسته اند، و در شرایطی هستند که خود را از هرگونه ترحم و بخششی برای همیشه محروم کرده اند؛ ولی اهل کتاب و شبه اهل کتاب در شرایطی هستند که امکان هدایت و رستگاری آنها وجود دارد. چون، این ها در هر صورت به صورت اجمالی و کلی معتقد به قوانین صادره از طرف الله هستند، و تنها مشکلشان در پذیرش این قوانین از کانال آخرین فرستاده ی الله است که امید می رود به صورت تدریجی بتوانند بر موانع جهل خود پیروز شوند و آخرین شریعت الله را نیز بپذیرند.

این کلیاتی بود در مورد احکام دنیوی این سه گروه از کفار، که نقشی اساسی در دیپلماسی و روابط مسلمین با آن ها دارد.

(ادامه دارد…….)


[1]– احمد بن حنبل، الموطا،ج 1، ص 278؛ نیز: نوری حسین محدث طبرسی، مستدرک الوسائل، انتشارات مدرسه ال بیت لاحیاء التراث، ج11، ص 101

[2] کوردهای ملک طاوسی عراق که از طرف سکولاریستهای مرتد با نام ایزدی هم اخیرا شناسانده شده اند و کوردهای شیطان پرست و ملک طاوسی بخشهایی از ایران  که با نام علی الهی و اهل حق و قلخانی و یارسان و… در میان مردم معروفند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *