س1: کانالهای صحیح جهاد کدامها هستند؟ آیا در حالت ضرورت هم نمی توان چند حزب داشت؟

س1: کانالهای صحیح جهاد کدامها هستند؟ آیا در حالت ضرورت هم نمی توان چند حزب داشت؟

ج: معیار برای ما اسلام است و نام و عنوانی است که الله برای ما انتخاب کرده است و رسول الله صلی  الله علیه وسلم نیز بر آن تاکید دارد. الله تعالی بعد از آنکه امر می کند:« وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ ۚ » و در راه الله جهاد و کنید آن گونه که شایسته و حق جهاد در راه او است می فرماید: هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ ۚ ؛ الله شما رابرگزیده است و در دین (بر اساس اسلام و در هر 4 معنی و مفهوم آن یعنی1- قدرت حکومتی 2- قانون و برنامه3- اطاعت کردن 4- مجازات و پاداش) کارهای دشوار و سنگین را بر دوش شما نگذاشته است؛ مِلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ ۚ (این دین همان) دین پدرتان ابراهیم است. هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمِينَ مِنْ قَبْلُ وَفِي هَٰذَا، الله شما را قبلاً (در کتابهای پیشین) و در این (قرآن) مسلمین نامیده است، لِيَكُونَ الرَّسُولُ شَهِيدًا عَلَيْكُمْ وَتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ ۚ ،تا پیامبر الگوی عینی و گواه بر شما باشد و شما هم الگوی عینی و گواه بر مردمان باشید، فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلَاكُمْ ۖ فَنِعْمَ الْمَوْلَىٰ وَنِعْمَ النَّصِيرُ (حج/78) پس ( برای رسیدن به این هدف) نماز را برپا دارید و زکات مال به در کنید و به الله چنگ زنید که سرپرست و یاور شما او است، و چه سرور و یاور نیک و چه مددکار و کمک‌کننده خوبی است!‏

رسول الله صلی الله علیه وسلم نیز می فرماید: «أَنَا آمُرُكُمْ بِخَمْسٍ اللَّهُ أَمَرَنِي بِهِنَّ، السَّمْعُ وَالطَّاعَةُ وَالجِهَادُ وَالهِجْرَةُ وَالجَمَاعَةُ، فَإِنَّهُ مَنْ فَارَقَ الجَمَاعَةَ قِيدَ شِبْرٍ فَقَدْ خَلَعَ رِبْقَةَ الإِسْلَامِ مِنْ عُنُقِهِ إِلَّا أَنْ يَرْجِعَ، وَمَنْ ادَّعَى دَعْوَى الجَاهِلِيَّةِ فَإِنَّهُ مِنْ جُثَا جَهَنَّمَ» من شما را به پنج چیز امر می‌کنم که الله آن‌ها را به من امر کرده: سمع (شنیدن) اطاعت (فرمان برداری کردن)، جهاد، هجرت کردن و با جماعت بودن (وحدت داشتن) زیرا که هرکس که به اندازه‌ی یک وجب از جماعت جدا شود، طناب (تعهّد) اسلام را از گردن خود در آوَرده مگر این که به جماعت بر گردد، و هرکس که خود را به نام‌ها و عناوین جاهلیّت بخواند و بر آن اعتقادات باشد، همانا او از جمله‌ی جهنّمیان می‌باشد.  در این هنگام، مردی گفت: ای رسول الله! اگرچه که نماز هم بخواند وروزه هم بگیرد؟! رسول الله فرمود: «وَإِنْ صَلَّى وَصَامَ، فَادْعُوا بِدَعْوَى اللَّهِ الَّذِي سَمَّاكُمُ المُسْلِمِينَ المُؤْمِنِينَ، عِبَادَ اللَّهِ»[1]: اگرچه نماز هم بخواند و روزه هم بگیرد، پس ای بندگانِ الله! هم دیگر را با نام و عنوانی که الله شما را بدان خوانده و نامیده، مسلمین با مؤمنین بخوانید.

در این صورت برای ما اصل بر مسلمان و مومن بودن است نه مذهب جعفری یا حنفی و زیدی و مالکی و شافعی و تفسیر خاص افراد از اسلام. در امر جهاد نیز اصل بر رهبریت واحد و جماعت واحدی از مسلمین است که در آن «وحدت فرماندهی» و «وحدت دستور» حاکم است «تَلْزَمُ جَمَاعَةَ الْمُسْلِمِينَ وَإِمَامَهُمْ»، پس اولین قدم و مرحله در حرکت انقلابی و جهادی مومنین تجمع تمام سازمانهای کوچک مجاهد یا جمع شدن تمام شوراهای کوچک مجاهد در یک سازمان و یک شورای بزرگ از مجاهدین است که این شورای واحد اولی الامر با امتی واحد و اجماعی واحد و رهبریت واحدی که دارد اولین ابزار از «3ابزار» را نمایندگی می کند که جماعت واحدی از مسلمین را به وجود می آورد. در این مرحله رها کردن شورای واحد مجاهدین و پیوستن به هر فرقه و حزب دیگری به بهانه های فرقه ای و مذهبی و فکری، در واقع رها کردن اصل «وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ» و گرایش به تفرق و جدا شدن از جماعت مسلمین و درآوردن طناب (تعهّد) اسلام را از گردن خود «مَنْ فَارَقَ الجَمَاعَةَ قِيدَ شِبْرٍ فَقَدْ خَلَعَ رِبْقَةَ الإِسْلَامِ مِنْ عُنُقِهِ» وانحراف آشکار از مسیر صحیح جهاد و حرکت به سوی آتش«مِنْ جُثَا جَهَنَّمَ» محسوب می شود.

زمانی که این شورای واحد مجاهدین به حکومت بدیل اضطراری اسلامی تکامل پیدا می کند و به این شکل ابزار دوم از «3ابزار» متولد می شود، این شورا در این حکومت بدیل اضطراری اسلامی حل می شود؛ و زمانی که حکومت بدیل اضطراری اسلامی وجود داشت پیوستن به هر گروه و حزب و شورای دیگری با هر اسم و رسم مذهبی و فکری و فرقه ای منتسب به حنفی، جعفری، شافعی، نجدی و غیره باشد، باز انحراف آشکار از جهاد و تولید تفرق میان مسلمین است؛ حالا زمانی که این حکومت بدیل اضطراری اسلامی به تکامل نهائی خود می رسد و تبدیل به  خِلاَفَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ می شود ابزار سوم که غایت و هدف تمام تلاشهای مسلمین و مومنین محسوب می شود به وجود می آید.

در این صورت ما مسلمین در حالت عادی برای پیش برد جهادمان و رسیدن به اهدافمان به سه ابزار و وسیله مهم نیاز داریم که تنها ابزارهای ضمانت کننده ی«تَلْزَمُ جَمَاعَةَ الْمُسْلِمِينَ وَإِمَامَهُمْ» هستند:

  1. خِلاَفَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ که اولین و مهمترین ابزار و وسیله ست که ما بعد از حسن بن علی رضی الله عنهما تا کنون از نعمت آن محروم هستیم.
  2. حکومت بدیل اضطراری اسلامی که در زمان نبود خِلاَفَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ و به حکم ضرورت و از روی ناچاری و اضطرار به عنوان بدیل و جایگزین خِلاَفَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ انجام وظیفه کرده است.
  3. شورای واحد مجاهدین که در صورت نبود خِلاَفَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ و حکومت بدیل اضطراری اسلامی انجام وظیفه می کند .

این «سه ابزار»  با شورای واحد و رهبریت واحدی که دارند یک رای واحد به مومنین ارائه می دهند که این رای واحد جماعت واحدی را تولید می کند و مسلمین را از شر تفرق دور می کند و یک راه واحد پیش پای مومنین قرار می دهد که الله تعالی در مورد این راه واحد مومنین یا «سَبِیلِ الْمُؤْمِنِینَ» می فرماید: وَمَن یُشَاقِقِ الرَّسُولَ مِن بَعْدِ مَا تَبَیَّنَ لَهُ الْهُدَى وَیَتَّبِعْ غَیْرَ سَبِیلِ الْمُؤْمِنِینَ نُوَلِّهِ مَا تَوَلَّى وَنُصْلِهِ جَهَنَّمَ وَسَاءتْ مَصِیراً ‏(نساء/115) و هر کس پس از آنکه هدایت روشن شده است، با رسول مخالفت کند، و (راهی) جز راه مؤمنان در پیش گیرد، او را به همان جهتی که دوستش داشته است رهنمود می‌گردانیم و می رسانیم  و او را به جهنم داخل می‌گردانیم و با آن می‌سوزانیم، و جهنم چه بد جایگاهی است!‏

حالا مومنین به خاطر این جرم چقدر در جهنم می مانند والله اعلم اما به هر حال غیر از این «سه ابزار» هیچ ابزار دیگری برای مسلمین وجود ندارد که مسلمین بتوانند از کانال آن به پیروزی و نصرتی که الله وعده اش را داده ، وَكانَ حَقًّا عَلَينا نَصرُ المُؤمِنينَ (روم/47) دست پیدا کنند، و رفتن آگانه به هر راه و مسیری غیر از «سَبِیلِ الْمُؤْمِنِینَ» و راه واحد مومنین، در واقع قدم گذاشتن در جاده ی تفرق و ذلیلی و سستی و بی ابهتی «فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ»(انفال/46) وعذاب و ریخته شدن به ناحق خون و دعوت به سوی آتش «مِنْ جُثَا جَهَنَّمَ» و «وَنُصْلِهِ جَهَنَّمَ وَسَاءتْ مَصِیراً» محسوب می شود.   

اگر هیچ یک از این «سه ابزار» وجود نداشتند شک نداشته باشید که به نام اسلام، تفرق و جنگ داخلی و هرج و مرج و ذلیلی و پستی و حقارت و نابودی و شکست و ریخته شدن به ناحق خون مومنین توسط «قَوْمٌ يَهْدُونَ بِغَيْرِ هَدْيِي، تَعْرِفُ مِنْهُمْ وَتُنْكِرُ» و «أَئِمَّةً مُضِلِّينَ»[2] و «دُعَاةٌ عَلَى أَبْوَابِ جَهَنَّمَ»[3] و  دین فروشان و علمای سوء و «الرُّويْبِضَة»[4] و تاجران جهاد بر مسلمین حاکم خواهد شد و بهترین گزینه دوری از تمام این احزاب و گروههای متفرق است.

 حذيفه بن يمان رضي الله عنه می گويد: مردم از رسول الله صلي الله عليه و سلم در مورد خير سؤال مي كردند؛ ولي من از شر و بدي از ایشان مي پرسيدم تا مبادا به آن گرفتار شوم.مَخَافَةَ أَنْ يُدْرِكَنِي.عرض كردم:اي رسول الله، ما در جاهليت و شر بوديم! الله اين خير را براي ما فرستاد، آيا بعد از اين خير و هدايت شري خواهد آمد؟ در جواب فرمود: بله، گفتم: آيا بعد از آن شر، خير خواهد آمد؟ فرمود: بله، لیکن در آن نوعي آلودگي وجود دارد.عرض كردم: آلودگي آن در چيست؟ فرمود: قَوْمٌ يَهْدُونَ بِغَيْرِ هَدْيِي، تَعْرِفُ مِنْهُمْ وَتُنْكِرُ، قومي خواهد آمد كه به غير از هدايت من، ديگران را راهنمايي مي كند، برخي از کارهای شان خوب ومعروف و برخي ديگر از کارهایشان زشت و منكر است؛ گفتم: آيا بعد از آن خير، شري خواهد آمد؟ فرمود :دُعَاةٌ عَلَى أَبْوَابِ جَهَنَّمَ، بله، دعوتگراني هستند كه بر دروازه هاي جهنم قرار دارندهركس دعوت آن ها را بپذيرد او را در آن مي اندازند؛عرض كردم: اي رسول الله، آن ها را براي مان توصيف نماييد؟ فرمود: هُمْ مِن جِلْدَتِنَا، ويَتَكَلَّمُونَ بأَلْسِنَتِنَا، آن ها از جنس ما هستند و با زبان ما سخن مي گويند (یعنی با نام اسلام و با ادبیات اسلامی و در قالب مبلغ و دعوتگر خود را نشان می دهند)؛ گفتم اگر آن ها را درک نمودم چه دستوري به من مي دهيد؟ فرمود: تَلْزَمُ جَمَاعَةَ الْمُسْلِمِينَ وَإِمَامَهُمْ، با جماعت مسلمانان و امام شان باش.گفتم: فَإِنْ لَمْ يَكُنْ لَهُمْ جَمَاعَةٌ وَلَا إِمَامٌ، اگر مسلمانان جماعت و امام نداشتند؟، فرمود: فَاعْتَزِلْ تِلْكَ الْفِرَقَ كُلَّهَا وَلَوْ أَنْ تَعَضَّ بِأَصْلِ شَجَرَةٍ حَتَّى يُدْرِكَكَ الْمَوْتُ وَأَنْتَ عَلَى ذَلِكَ[5] در آن صورت از همه ی آن گروه ها و فرقه ها دوري کن اگر شده تنه ی درختي را محکم بگير تا مرگت فرا رسد، و تو بر همان حال باشی .

این منهج صحیح اسلامی در کلام الله و تبیین پیامبر خاتم صلی الله علیه وسلم است و راه دیگری غیر از آن برای مومنین وجود ندارد.

حالا زمانی پیش می آید که حتی یکی از «3ابزار» برتر مثل حکومت اسلامی بر منهاج نبوت وجود دارد اما مثل دارالاسلام مدینه با دارالکفر سکولار مکه پیمان صلح حدیبیه را می بندد که بر اساس مفاد آن مومنین مهاجر از مکه نمی توانند به دارالاسلام ملحق شوند و یا از کانال دارالاسلام جهاد خود را به پیش ببرند و از نعمت سکونت در دارالاسلام و جهاد تحت رهبر دارالاسلام محروم می شوند، به همین دلیل در حالت اضطرار و ضرورت مجبور می شوند خودشان یک جماعت واحد با رهبریتی واحد به فرماندهی ابوبصیر الکوردی فرزند جابان الکوردی رضی الله عنهما تشکیل دهند و به صورت مستقلِ از دارالاسلام فعالیتهای جهادی خود را به پیش ببرند.

 در این حالت ضرورت و اضطرار هم باز ما شاهد نازلترین ابزار یعنی مجلس واحد شورای مجاهدین و «وحدت فرماندهی» و «وحدت دستور» هستیم نه تفرق و چند دستگی، هر چند به موازات یکی از «3ابزار»برتر شکل گرفته است، اما با رعایت ظوابطِ «الضروراتُ تُبيحُ المحظوراتِ»، مثل جهاد کنونی مسلمین در ترکستان شرقی و غربی و یا سرزمینهای تحت اشغال روسیه و غیره که این دارالکفرها فعلاً با دارالاسلام ایران و افغانستان پیمانهائی دارند، جهاد چنین مومنینی مشروعیت پیدا می کند.   


[1] أخرجه أبو داود (4758)، وأحمد (21561)، وابن أبي عاصم في (السنة) 892/ سنن الترمذي2863 / صحيح الترمذي2863  

[2] صحيح الترمذي 2229 / إنَّما أخافُ علَى أمَّتي الأئمَّةَ المضلِّينَ قالَ وقالَ رسولُ اللهِ صلَّى اللَّهُ عليهِ وسلَّمَ لا تزالُ طائفةٌ من أمَّتي علَى الحقِّ ظاهرينَ لا يضرُّهم من خذلُهم حتَّى يأتيَ أمرُ اللَّهِ

[3] متفق علیه / البخاري في صحيحه واللفظ له في كتاب الفتن – بَاب كَيْفَ الْأَمْرُ إِذَا لَمْ تَكُنْ جَمَاعَةٌ (وكذا رواه مسلم وابن ماجه

[4] ابن ماجه (4036) واللفظ له، وأحمد (7912) صحيح الجامع3650 / سيأتِي على الناسِ سنواتٌ خدّاعاتٌ؛ يُصدَّقُ فيها الكاذِبُ، ويُكذَّبُ فيها الصادِقُ، ويُؤتَمَنُ فيها الخائِنُ، ويخَوَّنُ فيها الأمينُ، وينطِقُ فيها الرُّويْبِضَةُ . قِيلَ : وما الرُّويْبِضةُ ؟ قال : الرجُلُ التّافِهُ يتَكلَّمُ في أمرِ العامةِ

[5] متفق علیه / أخرجه البخاري 3606 / ومسلم 1847/ وابن ماجه/ صحيح الجامع 2994

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *