درس های مقدماتی/ درس اول: دین چیست؟ سکولاریست ها از ما چه دینی می خواهند؟
(2-قسمت)
السلام علیکم و رحمه الله و برکاته
به دنبال تصمیم دوستان مبنی بر ارائه ی دروسی ابتدائی و پایه ای، آن هم به دور از پیچیدگی و اصطلاحات رایج فقهی و به زبان ساده که در «وضع موجود» برای آن ها، به عنوان «نیاز روز» توسط خودشان تشخیص داده شده، سعی می شود متناسب با سؤالاتی که مطرح کرده اند موضوعات مرتبط با این سؤالات به صورت ساده و قابل فهم برای همه ی دوستان توضیح داده شود. إن شاء الله
در میان سؤالات مختلفی که دوستان مطرح کرده اند، دو سؤال مرتبط با هم در مورد «دین» به عنوان اولین درس مقدماتی ما مطرح شده که سعی می شود به صورت مختصر و ساده، و در حد زمانی که در اختیار داریم توضیح داده شوند.
- یکی این که: دسته هایی از سکولاریست ها ادعا می کنند که بی خدا هستند و به دینی اعتقاد ندارند و یا گروهی از سکولاریست ها می گویند که فقط خدا را قبول دارند اما دین را قبول ندارند و یا دسته ای از آن ها اعلام می کنند که هم خدا را قبول دارند هم دین اسلام را و هم سکولاریست هستند!!! جریان از چه قرار است؟
- سؤال دیگر این که: الله متعال می فرماید: وَلا یَزَالُونَ یُقَاتِلُونَکُمْ حَتَّى یَرُدُّوکُمْ عَنْ دِینِکُمْ إِنِ اسْتَطَاعُوا (بقره/۲۱۷) و «پیوسته و همیشه» [مشرکین = احزاب = سکولاریستها]با شما خواهند جنگید تا اگر بتوانند شما را از دینتان مرتد کنند. اما با این وجود می بینیم که در اروپا، آمریکا، روسیه، استرالیا و حتی اسرائیل و چین کمونیست هم شخص می تواند دین خود را حفظ کند و صاحب آن همه مسجد هم شود. آیا این یک پارادوکس و تضاد در قرآن نیست؟
ظاهراً پرداختن به واژه، مفهوم و معنای «دین» ، می تواند ما را در یافتن پاسخ مناسب به هر دو سوال کمک کند. اما قبل از روشنگری در مورد کلمه و اصطلاح «دین»، لازم است مقدماتی به عنوان پیش نیاز گفته شود، چون برداشت و تعریف هر ایدئولوژی و نگرشی از دین با دیگری تفاوت دارد. درست مثل خدا، مثل زندگی بعد از مرگ، مثل خوب، مثل بد، مثل ارزش، مثل ضد ارزش و … .
ما نمی توانیم انتظار داشته باشیم همان نگرشی که ما نسبت به الله داریم یک یهودی، نصرانی، بودائی، سکولار و غیره داشته باشند. به همین ترتیب ممکن است خوب ها، بدها، ارزش ها و ضد ارزش ها در نگرش ما چیزی باشند و در نگرش های دیگر به شیوه ای دیگر. چون منابع ما با همدیگر فرق می کنند به همین دلیل تعاریف ما نیز متفاوت هستند؛ اما می بینیم عوام فریبان حیله گر سکولاری در میان مسلمین، بدون در نظر گرفتن این تفاوت ها، سعی می کنند منابع و باورهای کثیف سکولاریستی و منابع فاسد خود را که در پشت واژه ها مخفی کنند و با کلی گوئی در مورد این اصطلاحات و مفاهیم، مقاصد خود را به شیوه ی مرموزی به پیش ببرند.
(ادامه دارد……)