درس های مقدماتی/ درس اول:  دین چیست؟ سکولاریست ها از ما چه دینی می خواهند؟

درس های مقدماتی/ درس اول:  دین چیست؟ سکولاریست ها از ما چه دینی می خواهند؟

(6-قسمت)

–        یهودیان به همین ترتیب درمورد زندگی پس از مرگ دیدگاه هایی دارند. با آنکه در کتاب مقدس یهودیان اطلاعات دقیقی درمورد زندگی پس از مرگ به دست نمی آید اما در تِلمود که تفسیر تورات است مطالبی گفته می شود. با این وجود گروهی از یهودیان به نام صدوقیان عقیده به رستاخیز مردگان را مردود می دانستند؛ چون معتقد بودند که از این موضوع در اسفار خمسه تورات سخنی به میان نیامده است. غیر از این گروه، بقیّه ی یهودیان اصل اعتقادی رستاخیز را باور دارند. با وجود این، گروهی از یهود رستاخیز را از آنِ همه و گروهی دیگر زندگی آینده و پاداش را از آنِ عادلان و نیکوکاران می دانند و معتقدند آدم های بد و شریر با مرگ جسمانی برای همیشه نابود می شوند.

–        در نصرانیت هم (یا همان چیزی که در میان مردم به مسیحیت مشهور شده) به همین شیوه است، آن ها هم به زندگی پس از مرگ اعتقاد دارند ولی زندگی پس از مرگ آن ها چه معنایی می دهد؟ چه تفسیری از آن دارند؟ آن ها بر این باورند شخص پس ازمرگ در دو دادگاه حضور پیدا می کند، در قضاوت و داوری اوّلیه  یا «داوری خاص»، نیکان و پاکان به بهشت می روند و گناهکاران هم سریعاً به جهنم فرستاده می شوند. امّا کسانی که تکلیفشان مشخّص نیست، ابتدائاً به برزخ فرستاده می شوند و پس از پاک شدن به بهشت می روند. اما داوری نهایی یا «داوری عام»، پس از پایان جهان و رستاخیز مردگان انجام می شود. در این مرحله نصرانی ها برای همیشه به بهشت می روند و غیر نصرانی ها برای همیشه به جهنم.  بر این اساس است که الله تعالی به صراحت می فرماید: قَاتِلُواْ الَّذِینَ لاَ یُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَلاَ بِالْیَوْمِ الآخِرِ وَلاَ یُحَرِّمُونَ مَا حَرَّمَ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَلاَ یَدِینُونَ دِینَ الْحَقِّ مِنَ الَّذِینَ أُوتُواْ الْکِتَابَ حَتَّى یُعْطُواْ الْجِزْیَةَ عَن یَدٍ وَهُمْ صَاغِرُونَ ‏(توبه/29)[1] یعنی اینها نه به اللهی که خودش را معرفی کرده و نه به قیامت مورد نظر الله ایمان ندارند، و یعنی با وجود تصوراتی که از خدا و روز قیامت دارند اما این تصورات از آنها پذیرفته نمی شود و از نگاه الله اینها نه به الله و نه به روز قیامت ایمان ندارند.

تفاوت را نگاه کنید!، «زندگی دیگر» یا «زندگی بعدی» یک اصطلاح است اما، در اینجا مشاهده می کنیم که با آنکه میان هندوئیسم، بودیسم، زرتشتی گری، یهودیت و نصرانیت در اعتقاد به زندگی پس از مرگ اتفاق نظر وجود دارد، اما تعریف هر یک از این منهج ها در مورد «زندگی دیگر» یا «زندگی بعدی» با دیگری تفاوت های آشکار و غیر قابل انکاری دارد، به گونه ای که نمی توان با وجود اشتراکاتی که در بعضی از آن ها دیده می شود، با تعریف یکی از این ها به قضاوت در مورد سایرین در مورد «زندگی دیگر» یا «زندگی بعدی» نیز دست پیدا کرد، بلکه باید به صورت موردی و مشخص به تعریف این اصطلاح بپردازیم. مثلاً بگوییم: از نگاه بودیسم، یا یهودیت یا ناسیونال سوسیالیست های کافر و مرتد کردستان و … معنی این اصطلاح می شود این.

(ادامه دارد…..)


[1]  با کسانی از اهل کتاب که نه به خدا ، و نه به روز جزا ایمان دارند ، و نه چیزی را که خدا ( در قرآن ) و فرستاده‌اش ( در سنّت خود ) تحریم کرده‌اند حرام می‌دانند ، و نه آئین حق را می‌پذیرند ، پیکار و کارزار کنید تا زمانی که ( اسلام را گردن می‌نهند ، و یا این که ) خاضعانه به اندازه توانائی ، جزیه را می‌پردازند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *