- اگر آثار پیروان نجدیت را نگاه کرده باشی – چه درباری یا جهادی آن – می بینیم که در برابر مخالفین از کلمات زشت و توهین آمیز استفاده می کنند. حتی از تهمت زدن و ترور شخصیتی مسلمین مخالف خود حتی اگر نجدی باشد هم پروائی ندارند. من که کم آورده ام. اگر یک سکولار بودند می دانستم چکار کنم. با این نجدی های بد دهن در هنگام بحث چکار کنیم؟
ج: ابن تیمیه سخن جالبی دارد و می گوید: فَإِنَّ الرَّدَّ بِمُجَرَّدِ الشَّتْمِ وَالتَّهْوِيلِ لَا يَعْجِزُ عَنْهُ أَحَدٌ. (کسی از پاسخ دادن دیگران با توهین و فحاشی و بد دهنی ناتوان نیست و همه می توانند انجامش دهند) وَالْإِنْسَانُ لَوْ أَنَّهُ يُنَاظِرُ الْمُشْرِكِينَ وَأَهْلَ الْكِتَابِ: لَكَانَ عَلَيْهِ أَنْ يَذْكُرَ مِنْ الْحُجَّةِ مَا يُبَيِّنُ بِهِ الْحَقَّ الَّذِي مَعَهُ وَالْبَاطِلَ الَّذِي مَعَهُمْ.[1] و انسان زمانی که با مشرکین و اهل کتاب مناظره می کند: لازم است دلایلی را بیان کند که حقی که نزد او هست و باطلی که نزد آنهاست را روشن کند.
این سبک گفتمان یک مسلمان است که الله تعالی امر می کند: ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ ۖ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ (نحل/125) مردمان را با سخنان استوار و بجا و نصیحتهای زیبا به راه پروردگارت فراخوان، و با ایشان به شیوه هرچه نیکوتر و بهتر گفتگو کن.
پس گفتگوی شرعی و بیان و ابلاغ حق به سبک اسلامی آن با مسلمین که در قالب مشاوره و مناصحه است فرق دارد با کل کل کردن و مشاجره و توهین کردن و سایر عادات زشتی که ذکر کرده اید. باید بدانیم که وظیفه ی ما ابلاغ و بیان دلایل به سبک اسلامی است و این گفتگو با مسلمین هم حد و مرزهائی دارد که در جاهائی باید متوقف و رها شود.
رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: أَنا زَعِيمٌ ببَيتٍ في ربَضِ الجنَّةِ لِمَنْ تَرَكَ المِرَاءَ وَإِنْ كَانَ مُحِقًّا، (من ضامنم بخانه ای در طبقات پايين بهشت برای کسيکه خصومت و دعوی را ترک کند، هرچند که حق بجانب هم باشد،) وَببيتٍ في وَسَطِ الجنَّةِ لِمَنْ تَرَكَ الكَذِبَ وإِن كَانَ مازِحًا، (و ضامن خانه ای در وسط بهشت برای کسی هستم که دروغ را ترک کند هر چند از روی شوخی باشد،) وَببيتٍ في أعلَى الجَنَّةِ لِمَن حَسُنَ خُلُقُهُ [2] و ضامن خانه ای در طبقات بالای بهشت برای کسی هستم که اخلاق و رفتار خودش را خوب کند .
پس وارد معامله ای شو که رسول الله صلی الله علیه وسلم ضامنش است.
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الجَنَّة وَمَا قَرَّبَ إِلَيْهَا مِنْ قَوْلٍ وَعَمَلٍ، وَأَعُوذُ بِكَ مَنَ النَّارِ وَمَا قَرَّبَ إِلَيْهَا مِنْ قَوْلٍ وَعَمَلٍ.
رَبَّنَا أَعِزَّنَا بِالإِسْلامِ، وَأَعِزَّ بِنَا الإسْلامَ، اللَّهُمَّ أَعْلِ بِنَا كَلِمَةَ الإسْلاَمِ، وَارْفَعْ بِنَا رَايَةَ القُرْآنِ.
سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ، أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوبُ إِلَيْكَ
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته
[1] ابن تیمیه . مجموع الفتاوى (4/186-187)
[2] صحيح أبي داود 4800 / صحيح الترغيب والترهيب 3 / 6